Szintézis     
 2020.10.10                  (Rézkarc)
A rèzkarc címe: SZINTÈZIS
A Szintèzis nem csupàn tèmakènt, hanem a technikàban is megjelenik: egy alap rèzkarc többszöri màs-màs szinû lenyomatànak elforgatott egymàsra nyomtatott kèpe. 
Gondolatom: Biológus hallgatókènt lenyûgöz, ahogyan alap èpítôelemek - egyszerû minták sokszorosítàsàból, ismétléséből jönnek létre komplex dolgok, akàr maga az èlet. 
 
Èrzelmem: Absztrakt mintázatot karcoltam adott pillanat èrzelmei-èrzèkelèse alapjàn. Nevezzük ezt annak a primer teremtô energiànak, melybôl a lèt teremtèse kezdôdött. Az alkotàs is egy teremtô folyamat. Ennek szerettem volna az eszenciàlis lènyegi magjàba hatolni, elvàràsok nèlkül, pusztàn a teremtès folyamatànak megtapasztalàsàval, annak lemodellezèsèvel. A folyamatosságot tartottam szem előtt : elforgatva, màs színnel rànyomva újra ès újra... kívàncsi voltam rà, hogy  mivè lesz, mi az az új, ami születik. 
Többszörös nyomtatás ès forgatàsok volt a rendszer, ami a folyamatossàgot biztosította. A rendszer által irànyított  folyamat maga a szintézis.
 
Mind a 3 kicsit más ugyanazon alap felhasználásából. 
Mindegyikben kialakult a 4es osztás. A 4-es szàm nagyon fontos a teremtèsben: a négy elem (Föld, Tûz,Víz, Levegô) , a DNS nègy építő molekulája (Adenin, Guanin, Citozin, Timin), a nègy èvszak (Tèl,Tavasz,Nyàr, Ôsz) a Hold 4 arca (Növôhold, Telihold, Fogyóhold, Újhold)  De legfôkèppen a négy irány (Èszak, Kelet, Dèl, Nyugat) amely a Teret alkotja. Ezt a nègyes osztàsú teret az elforgatàsokkal kaptam, a forgatàs maga az idôt szimbolizàlta, akàr ahogyan az óramutató jàràsa... A hàrom munka együtt múlt-jelen ès jövô. Ugyanabból, ugyanabban a tèr-idôben benne van minden folyamatos mozgás, változás, pillanatnyi àllapotok... állókép a múlt jelen jövőről. Hogy ki mit làt bele, a nèzôre bízom: mit üzen szàmàra a mult, jelen, ès jövô...eddigi èletènek- ,mint szerepei, jàtszmài, csalàdi mintàzatainak ismètlôdèse- szintèzise.

You may also like

Back to Top